注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

Mr.Lonely

不以物喜.不以己悲.

 
 
 

日志

 
 

关于爱情.  

2009-09-18 04:17:50|  分类: 日日记.日日都记, |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

单身都几耐了...

其实好多年前自己就系度谂,乜野系恋爱.乜野系爱情?

经历过好多5同既感情.见证过好多爱情既模式.我只可以讲.人类既感情真系好难琢磨.亦都好深奥.

有D人既爱情.系要轰轰烈烈既.大爱.有D又中意微风细雨.只要两个人一齐就好.有D好执着.有D又好儿戏...好多好多..

可能我心理老化得快啦.我5中意散拖.虽然睇落好风光啊.日日新鲜.的确.我承认人系会贪新鲜既.依个道理连80几岁既阿婆都明白啦.试谂下你阿婆去市场.会5会拣D摆左几日既肉黎买啊.就好似感情感.好多时候人都会贪新鲜.即使5系真正爱对方....

而点解好多人都5受影响去继续爱自己心入边果一位?我觉得系因为意志力,因为独一无二既只给予自己身边那一位既爱.....

就我睇黎.当身边出现一个感既人.即使贪新鲜既心理做遂.可以克制住自己.心入边记得.屋企仲有一个.

可能你地会笑我.但其实.我觉得感先叫爱.真正既爱.爱5系得果一个字三个字就算噶啦 .依个字包含好多责任.当你觉得你不能为对方做到你已经承诺或即将承诺既事情.你就5好对距讲个爱字.美好既诺言系凼伴侣开心既好方法.但依一样野5系净系用黎凼对方,讲过就算既.一旦承诺.你就背负起了作为一个男人既责任.作为你讲出既果一个爱字既见证.

爱情系好神圣既.西方既 圣经 都有提到.亚当.夏娃既故事,可以话依个系人类自古就有既一种感情.而5系仅仅为左繁殖后代,随著社会进步同开放.越黎越多人讲爱情既本质扭曲左.距地变得好随便同好敷衍.跟本就无将爱情当一回事.相反.只系当玩物.或者系为达到某种利益.或者其它...

我好反对依种观点.感亦都系我一直好支持专一既原因.我知好多人都会话我好傻.但我觉得其实我好幸福.我无辜负我既爱.无去玷污我自古以黎就存在系基因入边既依一样人类既特质.身边有好多朋友.表面上将爱情玩得风生水起,哇.巴鸠屎闭感.其实只不过虚有其表.距真正得到乜野>?

距地觉得.趁后生5玩.以后就无机会.感既然所有飘忽不定既爱情最终都有落地既一日.点解5一开始就好好对待感情.要到玩攰了先去怀念稳定.平淡既二人世界?将时间同精力放晒系勾心斗角既爱情游戏入边.而游戏始终有结束既一日.始终都要回到现实.感点解要晒果D时间去玩?游戏中你扮演既角色再风光.翻到现实.可以改变D乜野?

                                                                                                                                       未完待续...

  评论这张
 
阅读(43)| 评论(9)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2018